• Fish quality and market performance: The case of the coastal fishery for Atlantic cod in Norway 

      Sogn-Grundvåg, Geir; Zhang, Dengjun; Henriksen, Edgar; Joensen, Sjúrður; Bendiksen, Bjørn Inge; Hermansen, Øystein (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-02-22)
      This study focuses on fish quality and resource utilization at the ex-vessel level of the value chain. Substantial waste in the form of reduced fish quality is revealed for Atlantic cod landed by the coastal fleet in Norway, with approximately 30% of the sampled cod from 399 catches downgraded, implying reduced value of products in onshore processing. By using an objective quality index for individual ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate; Nøstvold, Bjørg Helen; Joensen, Sjúrður; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2020-01)
      Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske ...
    • Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk - årsaker og mulige tiltak 

      Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Hansen, Kristin Beate; Olsen, Stein Harris; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2024-01-22)
      Stor snurrevadfanget fisk har andre typer skader enn fisk som er fanget med andre redskap, eksempelvis garn. Målsettingen med arbeidet som presenteres her var å kartlegge type og omfanget av skader på stor snurrevadfanget torsk, samt finne årsakene til slike skader. Det synes å bli flere innvendige skader på snurrevadfanget fisk, slik som knekt rygg og bloduttredelser nær svømmeblæra. Disse ...
    • Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania 

      Nøstvold, Bjørg Helen; Hansen, Kristin Beate; Joensen, Sjúrður; Østli, Jens; Esaiassen, Margrethe (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-09-27)
      I dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvalitetsvurdering av saltfisk. Både spørreundersøkelsen og kvalitetsvurderingen viste at de spanske kjøperne var strengere på kriteriene for å klassifisere fisken som primera enn de norske produsentene. Det ...
    • Teknologi for automatisk sortering av tørrfisk 

      Nilsen, Heidi; Ortega, Samuel; Nyrud, Thomas; Karlsen, Amanda Katrine; Lindberg, Stein-Kato; Heia, Karsten; Joensen, Sjúrður (Research report; Forskningsrapport, 2024-04-15)
      Tørking av fisk ute på hjell er en tradisjonell og mye brukt metode for konservering av fisk. Kvaliteten på sluttproduktet blir i stor grad avhengig av værforhold under tørking og kvaliteten på råstoffet som henges. Når fisken tørkes ute blir den utsatt for variasjon i temperatur, vind, sol og fuktighet. Til sammen gir dette en tørket og modnet fisk som har karakteristisk lukt, smak og konsistens. ...